BRAINSPOTTING​

(Traumatherapie)​

Brainspotting is ontstaan uit de Eye Movement Desensitizaton & Reprocessing (EMDR) therapie. Vandaar dat ze vaak ook samen worden genoemd. Het zijn allebei methodes om te werken op diepgewortelde klachten en trauma’s, opgeslagen in het limbisch deel van onze hersenen. Dat is het deel waar onze gevoelens, emoties en trauma’s zijn opgeslagen. Er wordt in allebei vooral gewerkt met de ogen en voor allebei komt spraak op de tweede plaats.    

Maar de verschillen zijn significant. EMDR werkt volgens een strak protocol en er wordt gewerkt op zeer specifieke gedachten zoals bijvoorbeeld “Ik ben waardeloos”.    

Bij Brainspotting is er geen specifiek protocol. Er wordt niet gewerkt met specifieke gedachten waar men continu moet naar terugkeren zoals bij EMDR.

De therapeut volgt op een interactieve manier de spontane en vooral lichamelijke reacties bij de cliënt. 

Er wordt van binnen naar buiten gewerkt. Doel is dat de hersenen “zichzelf” herstellen. Brainspotting is ideaal voor personen die klachten of problemen moeilijk onder woorden kunnen brengen of die zoveel hebben meegemaakt dat ze niet meer weten waar het allemaal begon.  

Ogen van vrouw die vingers voor haar gezicht spreidt. Brainspotting is therapie die werkt met de ogen waarbij beoogd wordt dat hersenen zichzelf herstellen.

Heb jij een verslaving?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!