ALCOHOL​

verslaving

WAT IS ALCOHOLVERSLAVING?

Het gebruik van alcohol is sociaal geaccepteerd in onze maatschappij. De meeste mensen hebben bij het gebruik van alcohol geen probleem. Zij kunnen met mate drinken en tijdig stoppen, en hebben dus geen alcoholverslaving.

Anderen zijn gevoeliger voor de verslavende effecten van alcohol. Bij deze mensen kan het gebruik van alcohol een reëel gevaar opleveren.

Een kleine hoeveelheid alcohol maakt ons stoutmoediger, een grotere hoeveelheid vermindert het reactievermogen en een nog grotere hoeveelheid doet ons de controle verliezen over coördinatie en spraak. 

We spreken van een alcoholverslaving als je geen controle meer hebt over je alcoholgebruik en als je zo afhankelijk bent geworden van alcohol dat je zonder niet normaal meer kunt functioneren

Een aantal mannen in feestpak toosten samen met een flesje bier in de hand. Sociaal geaccepteerd? Ja. Let op voor overmatig gebruik.

Overmatig gebruik kan tot een verslaving leiden. Wat als aanvaardbaar alcoholgebruik wordt beschouwd, verschilt nogal van land tot land. Voor België (Vlaanderen) zijn de richtlijnen terug te vinden op VAD, het Vlaams Expertisecentrum Alcohol en andere Drugs.

WANNEER HEB IK EEN ALCOHOLVERSLAVING?

Drink je meer dan 10 standaardglazen per week, dan moet je toch even stilstaan bij je alcoholverbruik.
Niet alleen voor je gezondheid.  Misschien is er meer aan de hand.
Tabel van VAD die weergeeft hoeveel alcohol een standaard glas bevat. Zo kan je je wekelijkse alcoholconsumptie evalueren.

Een standaardglas bevat ongeveer 10g alcohol en staat gelijk met ongeveer een glas pils bier van 25cl of een glas wijn van 10cl.  Bron: VAD (Vlaams Expertisecentrum Alcohol en andere Drugs)

Het aantal glazen is een parameter, maar belangrijker nog is je afhankelijkheid ervan. 

Met onze test kan je een indicatie krijgen of jouw alcoholverbruik problematisch is. Deze test is gebaseerd op de AUDIT (Alcohol Use Disorders Identification Test), een test ontwikkeld door de WHO (World Health Organization).

Drink je regelmatig alcohol en en stel je jezelf de vraag of je alcoholgebruik problematisch is, vul dan de online test in.

Deze test kan je helpen bij het inschatten van je alcoholgebruik, maar is niet bedoeld om een diagnose door een arts of andere deskundige te vervangen. 

HULP BIJ ALCOHOLVERSLAVING

Je staat er niet alleen voor. Zoek hulp, want op je eentje er vanaf geraken is erg moeilijk. Bovendien kan je verslaving een verwoestende impact hebben op jezelf en je omgeving. 

Je kan voor hulp terecht bij verschillende instanties, zoals bij alcoholhulp en VAD. Bij hen vind je uitgebreide informatie over alcoholverslaving.

Ook in onze privépraktijk kan je terecht. Wij bieden naast een hoge slaagkans een persoonlijke aanpak met uitgebreide aandacht voor je omgeving. 

Ook nazorg krijgt bij ons veel aandacht om een duurzaam herstel te maximaliseren.

Heb jij een verslaving?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!