Iedereen kan een verslaving overwinnen!
Sexting & Sextortion & Sextorcion Scam & Grooming
Ondanks het feit dat thema’s als sexting en sextortion regelmatig in de actualiteit komen, valt het op hoe weinig kennis, inzicht en bewustwording er binnen de maatschappij bestaat rond de risico’s die deze fenomenen met zich meebrengen. Vooral het feit dat het minderjarigen en jonge mensen treft, vraagt om meer aandacht.
Recente cijfers van Child Focus inzake seksuele uitbuiting van minderjarigen zijn duidelijk: 24% verstuurde reeds een sextingbericht via snapchat. 15% vroeg reeds meermaals een seksueel getinte foto aan iemand. 13% heeft reeds een ontvangen (seksueel getinte) foto getoond of verspreid zonder toestemming van de persoon op de foto.
Wat is sexting?
Seksueel getinte berichten of beelden maken, doorsturen of delen, valt onder de noemer van sexting. Dat verloopt via smartphone, tablet of andere online media. Het kan gaan om erotische tekstjes, (bijna) naaktfoto’s of foto’s van seksuele handelingen. Niet alleen jongeren doen dit, maar ook volwassenen.
Probleem?
Men ziet niet dadelijk een probleem wanneer dit met toestemming gebeurt en het niet verder wordt verspreid. Over de verspreiding bestaat er echter geen garantie en al zeker niet doorheen de tijd. Hier heeft men geen controle over. Eenmaal gepost kan het alle kanten uit. Jammerlijk genoeg worden de beelden soms als pestmiddel gebruikt. De term cyberpesten betekent dat de beelden worden aangewend om iemand te vernederen en te kwetsen. Voor jongeren die al worstelen met een laag zelfbeeld ervaren dit soort pesten als een absoluut dieptepunt. Vaak zullen deze jongeren omwille van het schaamtegevoel dit probleem niet onmiddellijk delen.
Wanneer is sexting strafbaar?
Seksueel getinte foto’s van minderjarigen op het web plaatsen is verboden, ook als jongeren dat zelf doen. Ook wie deze foto downloadt, is strafbaar. De wet maakt geen onderscheid tussen bewust strafbare feiten en jongeren die met toestemming beelden maken. De wetgeving is bedoeld om kinderen en jongeren te beschermen tegen seksueel misbruik, maar kan hen dus zelf ook in de problemen brengen.
Sextortion is een ander woord voor seksuele afpersing. Slachtoffers worden verleid, uitgedaagd om intieme beelden van zichzelf uit te wisselen waarna deze als pasmunt worden gebruikt. Er moet betaald worden, zo niet worden volgens de afpersers de beelden verspreid.
Cybercriminelen trachten via nepprofielen “vriendschappen” aan te gaan met vaak jonge mensen via Facebook, Instagram, Snapchat etc. Na enige tijd krijgt de vriendschap een seksuele tint en worden de slachtoffers gemanipuleerd om meer intieme beelden uit te wisselen. Een andere manier is om slachtoffers te verleiden om via de webcam een seksuele relatie aan te gaan. Dit fenomeen treft zowel tieners als volwassenen.
Het gaat dus over misleiding en afpersing, wat strafbare feiten zijn.
Sextortion scam gebeurt via mail. De afpersers doen je geloven dat ze je computer hebben gehackt en indien je niet met geld over de brug komt, er intieme beelden van jou worden verspreid. Ze bluffen over het feit dat ze van jou beelden hebben opgenomen op het moment dat je o.a. naar porno keek.
Dataprotectie is niet waterdicht en daar wordt misbruik van gemaakt. Er circuleren inderdaad mailadressen met wachtwoorden. Daarom is het o.a. verstandig om regelmatig je wachtwoord te wijzigen. Een andere methode is het spoofen van je mailadres. Hierdoor lijkt het dat je een mail van je eigen mailadres ontvangt, waardoor je zou kunnen denken dat de afpersers toegang hebben tot je mailbox. Dat is niet zo.
Met grooming wordt bedoeld dat een meerderjarige een minderjarige beneden de leeftijd van 16j aanzet om seksueel contact uit te lokken (dit gaat van beelden, gesprekken en eventueel persoonlijke ontmoetingen). Het benaderen vanuit dit motief is strafbaar.
Meer informatie en tips over sextortion en sexting vind je op de website van Child Focus en MediaNest.
Je kan ook steeds terecht bij de hulplijn voor veilig internet van Child Focus via het nummer 116 000.
Heb jij een verslaving?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Nova Vida Recovery is een privé organisatie gekend voor zijn expertise, betrouwbaarheid en inzet. Data-onderzoek toont aan dat de succesratio van cliënten, die een traject bij ons hebben doorlopen, bijzonder hoog is.
We focussen in eerste instantie op gedragsverslavingen, maar behandelen met succes ook middelenverslavingen. Voor de behandeling van seksverslaving zijn we erkend door het wereldvermaarde Laurel Centre.