GAME

verslaving

WAT IS GAMEVERSLAVING?

Vandaag de dag kunnen we niet meer rond de technologie, computers en games. Voor velen bestaat de uitdaging er dan ook in om een balans te vinden en er niet aan verslaafd te geraken. Toch kan er door overmatig en langdurig gebruik een disfunctionering in een aantal leefgebieden ontstaan. 

Uit onderzoek blijkt dat bij mensen die dwangmatig gamen, specifieke gebieden in de hersenen worden geactiveerd. Hierbij treden er gelijkaardige neurofysiologische reacties op als bij middelenverslaving. Het beloningssysteem wordt door gamen ook duidelijk getriggerd.

In de virtuele wereld van games en internet ben je als speler vaak sterker, mooier, machtiger dan in het echte leven. Je beleeft er spannende dingen en je kan er de situatie naar je hand zetten. Games steken vernuftig in elkaar. Het beloningscentrum in je hersenen (beloningsmechanismen) geven je (zorgen voor) een goed gevoel. 

Iemand houdt gele spelcomputer vast en speelt het spel Spyro. Opletten dat de game-activiteit niet de overhand gaat nemen in je leven.

Je wordt steeds vaardiger en groeit als het ware in het spel. Online gamen waarbij je deel uitmaakt van een community, bieden nog een extra beloning: status. Wereldkampioenschappen gamen, zoals het WK Fortnite verhogen die status. De sociale druk in deze community’s kan heel groot zijn, waardoor je nog meer gaat gamen. Het risico bestaat dat je game-activiteit de overhand gaat nemen ten koste van je echte leven, net zoals bij klassieke drugs. Zo kan je terecht komen in een vicieuze cirkel: door het gamen krijg je conflicten in je relatie, je werk, je school en om aan die conflicten te ontsnappen ga je nog meer gamen. Je komt in een sociaal isolement. 

Overmatig gamen kan ook fysiek een impact hebben: slapeloosheid, overgewicht, prikkelbaarheid. Het gamen begint steeds meer zijn tol te eisen. Het is niet meer gewoon een plezierige ontspannende activiteit, maar het zorgt er ook voor dat je je leven niet meer op orde krijgt, zowel op psychisch, lichamelijk als op sociaal vlak. Op dat moment heb je een probleem en voel je je vaak ook niet meer zo gelukkig. 

Intussen stelt men zich ook vragen of overmatig internetgebruik en gebruik van sociale media eveneens tot een vorm van verslaving kunnen leiden.  

WANNEER HEB IK EEN GAMEVERSLAVING?

Een man die professioneel uitgerust is, gaat helemaal op in zijn virtuele game. Hij heeft een gamestoornis wanneer gamen zijn leven gaat beheersen.

Voor gameverslaving bestaat vandaag nog geen officiële diagnose
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft in mei 2019 gameverslaving formeel erkend als ziekte en stelt dat er sprake is van gameverslaving (gamestoornis) als iemand niet in staat is om te stoppen met gamen, zelfs als het gamen andere aspecten van zijn leven zoals werken, studeren, slapen, relaties verstoort, en dat gedurende minstens 12 maanden. Het gaat er dus niet over dat gamen goed of slecht is, maar over de relatie die jij hebt met het gamen, waardoor je niet meer goed functioneert. Op dat moment kan je je afvragen of je gameverslaafd bent. Met onze test kan je inschatten of je gamegedrag problematisch is. Deze test is geen diagnose maar geeft wel een indicatie. Indien het resultaat zorgwekkend is, zoek dan hulp. Maar ook als je je gewoon zorgen maakt over je game -en internetgedrag mag je ons altijd contacteren. 

HULP BIJ GAMEVERSLAVING

Zoals bij elke verslaving geldt ook hier:  je staat er niet alleen voor. De eerste stap is er over praten, hulp zoeken. Bij Nova Vida Recovery hebben we een grote expertise in game- & internetverslaving. Wij kunnen uitstekende resultaten voorleggen inzake genezing. Je kan rekenen op discretie. 

Het is nooit te laat.  

Kijktip:

Reportage van Elisa van den Broek over gameverslaving.

Link naar Gamers Anonymous.

Leestips:

Gameverslaving – J.S. Lemmens 

Super Verslavend – Adam Alter 

Help mijn kind leeft online –  Lieve Swinnen en Stefaan Lammertyn 

Heb jij een verslaving?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!