GETUIGENISSEN

Nina, 61 JAAR, ALCOHOLVERSLAAFD

Hoe lang kampte je al met een verslavingsprobleem en wanneer besloot je daar iets aan te doen? 

Ik kampte al een tiental jaren met een alcoholverslaving zonder dit te willen inzien.

In 2013 heb ik het overlijden van mijn broer letterlijk niet kunnen verteren. Ik had ernstige boulimieaanvallen en in combinatie met mijn alcoholprobleem heeft dit bijna mijn leven gekost.

In 2014 ben ik in therapie gegaan voor mijn boulimie. Ik besefte toen ook wel dat ik eigenlijk teveel dronk. Ik heb met heel veel vallen en opstaan mijn alcoholverbruik geminderd, maar geen haar op mijn hoofd dat er toen aan dacht om te stoppen met drinken.

Het inzicht dat ik verslaafd ben en de gedachte om volledig te stoppen met alcohol is er pas gekomen begin 2018. Bijna twee jaar lang heb ik op mijn eentje getracht om te stoppen met drinken. Ik voelde ik mij zo machteloos en klein tot ik besefte dat ik er alleen niet uit geraakte.

Wat waren je verwachtingen toen je Nova Vida Recovery contacteerde. Werden de verwachtingen ingelost? 

Mijn doel, wat ik wilde uit het diepste van mijn hart was en is om nooit meer alcohol te drinken. Een leven zonder alcohol, zonder het gemis ervan, zonder de drang ernaar te grijpen daar wil ik voor gaan!

De dag van mijn intake schreef ik in mijn dagboek – waarin ik bijhoud hoeveel eenheden alcohol ik die dag heb gedronken – “Vandaag een speciale afspraak: Intake gesprek bij Nova Vida. En het begin van mijn nieuwe, alcoholvrije leven. Vive ma nouvelle vie!” Met een big smiley erbij.

Hoe heb je de behandeling bij Nova Vida Recovery ervaren?  

Ik heb voor Nova Vida gekozen omdat zij zowel een samenwerking met verschillende therapeuten aanbieden als groepstherapie.

Tijdens de groepstherapie kan iedereen vrijuit praten over zijn probleem zonder beoordeeld of veroordeeld te worden. Het werkt voor mij bevrijdend om zonder schroom en zonder mij te moeten schamen te kunnen praten over mijn gevoelens en mijn problemen.

Ik volg ook brainspotting therapie. Bij mij komt er vooral oud trauma naar boven waarvan ik dacht dat ik er niets aan kon veranderen. De mishandeling en het verlies, het is nu eenmaal gebeurd. Maar als je dat trauma aandacht kunt geven i.p.v. het weg te stoppen kan je verdriet troost vinden.

Door terug te gaan naar situaties uit mijn kindertijd en jeugd kan ik deze verwerken en een plaats geven. Brainspotting helpt mij om weggestopte emoties en gevoelens te verwerken en om blokkades op te heffen.

Er komt niet alleen oud trauma omhoog maar ook mooie momenten die ik vergeten was. Zoals het voelen van de warmte, de tederheid en de liefde van mijn mama toen ik 6 à 7 jaar was terwijl ik mijn huiswerk maakte en zij mij daarbij hielp. Elke keer ik nu hieraan herinnerd word, geeft mij dit zo’n warm gevoel vanbinnen.

Wat heeft je herstel je opgeleverd? 

Het besef dat succes soms het resultaat is van een heleboel mislukkingen en dat wegvluchten van je problemen ze alleen maar erger maakt. Op de duur ben je op de vlucht voor jezelf.

Ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen leven en durf nu mijn problemen en angsten aan te pakken ook al is het een hele uitdaging en voel ik mezelf soms verlegen.

Ook heb ik nu weer zin in het leven en begin ik terug in mezelf te geloven.

Welk advies zou je aan anderen geven die kampen met een verslavingsprobleem? 

Het willen inzien dat je verslaafd bent is de eerste stap naar herstel. En zoek hulp, want alleen lukt het niet. Maar het leven zonder alcohol is zo mooi! Was ik er maar 10 jaar eerder aan begonnen.

Heb jij een verslaving?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!