GETUIGENISSEN

JOACHIM, 40 JAAR, COCAÏNEVERSLAAFD​

Hoe lang kampte je al met een verslavingsprobleem en wanneer besloot je daar iets aan te doen? 

Ik kampte al langer met overmatig gebruik, maar het is pas echt een probleem geworden in de lente van 2019. Dat liep samen met een nieuwe job, die veel druk met zich meebracht. Door mijn ADHD kon ik dat eigenlijk niet aan. Ik geraakte fysiek uitgeput, sliep bijna niet meer, veranderde ook van karakter, was vaker geïrriteerd en voelde mij gewoon niet goed in mijn vel. Mijn relatie leed er heel erg onder. Ik besefte dat ik het alleen niet opgelost kreeg.  

Wat waren je verwachtingen toen je Nova Vida Recovery contacteerde. Werden de verwachtingen ingelost? 

Ik wou vooral weten waarom het zover was kunnen komen. Die verwachtingen werden zeker ingelost.  

Eén van de triggers was mijn relatie, waarbij ik mij te veel liet meeslepen en daardoor frustraties opkropte. Doordat ik stopte met gebruiken, werd dat patroon duidelijker. Ik gebruikte nu geen drugs meer, maar de ruzies bleven en werden zelfs erger. Door de therapie veranderde ik ook, begon ik eerlijker te zeggen wat ik dacht en voelde, en dat botste. Door ruzie te maken kwamen we wel dichter bij een oplossing, begonnen we elkaar beter te begrijpen. Op dit moment loopt mijn relatie beter, maar het blijft nog steeds hard werken. Een ander pluspunt is dat ik door de therapie mezelf en mijn verslaving beter heb leren begrijpen. Dat liet me toe eerlijker te zijn tegenover mijn vrienden en familie. Dat voelde goed en luchtte op. Ik kon nu ook beter mezelf accepteren. Ik weet nu dat ik verslavingsgevoelig ben en dat ik erop zal moeten blijven letten dat ik niet doorschiet in mijn werk, mijn relatie of drugs…  

Verder heb ik ingezien dat mijn ADHD een echte zwakke plek is. Maar ik heb daar nu beter mee leren omgaan. Medicatie helpt mij daarbij. Ik ken en weet nu beter waar mijn grenzen liggen en het is belangrijk dat ik deze blijf bewaken.  

Hoe heb je de behandeling bij Nova Vida Recovery ervaren? 

Ik had een beeld dat afkicken was zoals in “One Flew over the Cuckoo’s Nest.” Heftig, wild, langdurig. Zelf dacht ik ook zeker 2 jaar nodig te hebben, vooraleer ik weer de dagelijkse activiteiten zou kunnen opnemen. Maar na 3 maanden kon ik alweer functioneren. Het was een openbaring vast te stellen dat er nog een middenweg bestond voor behandeling tussen de reguliere zorg en de ‘high end’ privéklinieken. Ik had voorafgaand ook het idee dat ik zou bekeken worden als een schuldige, dat ik een stigma opgekleefd zou krijgen. Dat idee bleek onjuist. Ik heb bij Nova Vida Recovery nooit het gevoel gehad dat er over mij geoordeeld werd. Ik vond het ook fijn dat jullie in het eerste gesprek heel duidelijk gezegd hebben hoe de aanpak er zou uitzien en wat het zou kosten. De groepssessies en het contact met lotgenoten waren een verrijking. Bovendien ben ik erg snel geholpen geweest. Toen ik mij aanmeldde kreeg ik meteen de daaropvolgende week nog een gesprek en kon de behandeling meteen daarna van start gaan. Dat maakte het voor mij gemakkelijk om de knoop door te hakken.  

Wat heeft je herstel je opgeleverd? 

Ik dreigde alles kwijt te raken. Mijn job ben ik daadwerkelijk kwijtgespeeld, maar dat is eerder een zegen geweest dan een vloek. Mijn relatie heb ik gelukkig nog kunnen redden, al besef ik dat ik dat niet vanzelfsprekend mag vinden. Nu ben ik terug op de goede weg in een nieuwe job, waar ik ook de bevestiging krijg dat ik het goed doe. Dat voelt fijn. Ik heb wel even een terugval gehad, maar gelukkig kon ik mij herpakken. Het ging even te goed, en ik had mezelf overschat. 

Welk advies zou je aan anderen geven die kampen met een verslavingsprobleem? 

Wacht niet te lang. De zorg rond verslaving is nog te reactief, dat zou nog pro-actiever mogen zijn mijns inziens. Bij twijfel, laat jezelf testen op een eventuele verslavingsgevoeligheid, het kan je een hoop problemen besparen.  

Heb jij een verslaving?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!