GETUIGENISSEN

BERT, 25 JAAR, DRUGS-EN ALCOHOLVERSLAAFD​

Hoe lang kampte je al met een verslavingsprobleem en wanneer besloot je daar iets aan te doen? 

Ik ben beginnen gebruiken op mijn 16 jaar. De frequentie van cocaïne gebruik en alcoholmisbruik werd stilaan hoger. Ik werd steeds prikkelbaarder. Op alles wat mijn gebruik in de weg stond reageerde ik zeer heftig. Er hebben zich thuis meerdere crisissen voorgedaan, in het bijzonder met de mensen uit mijn onmiddellijke omgeving (vader, grootvader). Mijn omgeving heeft toen ingegrepen waarna ik op een gesloten afdeling (psychiatrisch ziekenhuis) terecht kwam. Vanuit mijzelf had ik toen niet de stap gezet.   

Ik heb steeds het idee gehad het allemaal nog wel onder controle te hebben. Zelfs op moment dat ik op een gesloten afdeling terecht kwam. Ik hield mij vast aan het waanidee dat ik de situatie nog de baas kon.  

Wat waren je verwachtingen toen je Nova Vida Recovery contacteerde. Werden de verwachtingen ingelost? 

Mijn verwachtingen lagen niet zeer hoog omdat ik voor ik de stap zette naar Nova Vida Recovery in een gedwongen behandeling zat. Zoals gezegd, ik was gedwongen opgenomen omdat er thuis zich weer het zoveelste incident had voorgedaan ten gevolge van mijn drug- en alcoholgebruik. Ik was erg agressief geworden door mijn verslaving. De minste prikkel was aanleiding voor een conflict. Ik wou weg van de gesloten afdeling en mijn vader stelde Nova Vida Recovery voor.  

Hoe heb je de behandeling bij Nova Vida Recovery ervaren?   
Ik ben 7 maanden geleden op intake geweest bij Nova Vida Recovery waarna ik een residentieel programma heb gevolgd in Zuid-Afrika. Ik was er niet al te best aan toe. Ze hebben mij stilaan opnieuw een ander pad laten zien. Ik worstelde met heel wat vragen waar ik gaandeweg antwoorden op kreeg. Ik kon mij moeilijk een leven zonder drugs en alcohol voorstellen. Ik ben erg geholpen door in contact te komen met hulpverleners die mij een andere weg hebben getoond. De 12-stappenmethodiek heeft mij een zekere leidraad gegeven en ik besef zeer goed dat ik er niet alleen voor sta. Ik zit nu in het nazorgprogramma.   

Wat heeft je herstel je opgeleverd? 

Het herstel heeft mij vooral een nieuwe levensstijl gebracht. Ik heb nu opnieuw een normaal dag-nachtritme. Mijn fysieke conditie is terug normaal. De communicatie met mijn vader, grootvader en een aantal vrienden verloopt opnieuw normaal. Ik kan opnieuw mijn verantwoordelijkheid nemen voor mijn gedrag en zie opnieuw doelen in mijn leven.  

Welk advies zou je aan anderen geven die kampen met een verslavingsprobleem? 

Wat ik geleerd heb is het feit dat je op een gegeven moment zodanig in de ontkenning verkeert dat je zelf niet meer ziet hoe diep dat je zit en hoe de verslaving je volledig in de greep heeft. Het beste dat je dan kan overkomen is in gesprek gaan met ervaren mensen die je de weg wijzen naar een ander pad.  

Heb jij een verslaving?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!