NIEUWS

Het Nova Vida team breidt uit!

Om de cliënten nog beter te kunnen bedienen en nog meer in te zetten op een multidisciplinaire benadering kondigen we met veel enthousiasme de uitbreiding van ons team aan.

Koen Baeten, klinisch-seksuoloog en Prof dr. Luc Wintgens, psychoanalytische gesprekstherapeut zetten hun schouders onder Nova Vida.

Koen Baeten

Als klinisch-seksuoloog specialiseerde ik mij in de behandeling van individuele en relationele seksuele problemen bij volwassen mannen, vrouwen en LGBTQ+IAP. In de voorbije jaren legde ik mij meer en meer toe op de behandeling van seks-, porno en liefdesverslaving waarbij er steeds gewerkt wordt vanuit het psychoanalytisch en/of contextueel-systemisch model. Deze behandelmodellen bieden de mogelijkheid om seksuele (verslavings)problemen kwalitatief aan te pakken.

Velen hebben vaak reeds lange tijd op verschillende manieren geprobeerd om hier een uitweg uit te vinden doch stelden vast dat dit nauwelijks of niet (duurzaam) lukte. Dit komt omdat seksuele problemen, waaronder verslaving, vaak een andere aanpak vergen dan louter en alleen tips & tricks of het spreekwoordelijke “karakter hebben”. De psychoanalytische en contextueel-systemische methodes kunnen je helpen om een duurzame oplossing te vinden voor je seksuele problemen, die meestal ook de partner- en gezinsrelaties intoxiceren.

In de behandeling gaan we op zoek naar hoe je oude patronen kan doorbreken en duurzame seksuele en relationele verandering kan bereiken. Veel onderzoeken tonen aan dat je deze best van al multidisciplinair behandelt. Ik vind het dan ook een absolute meerwaarde dat wij in het team van Nova Vida recovery op dergelijke manier elkaars expertises aan kunnen vullen zodat de cliënt hier op een snelle en kwalitatieve manier mee geholpen kan worden. Tevens is het een meerwaarde dat er diverse methodes aangereikt worden die telkens wetenschappelijk onderbouwd zijn.

Prof Dr Luc Wintgens

Vaak verbergen verslavingen mechanismen die voor het bewustzijn niet toegankelijk zijn. Vandaar dat naast de gedragstherapeutische benadering het aangewezen kan zijn om daarop in te gaan via een ondersteunende psychoanalytische georiënteerde individuele gesprekstherapie. Deze onbewuste mechanismen die mogelijk met een verslaving samenhangen zijn velerlei en kunnen teruggaan tot de vroegste kinderjaren. Zo verschijnt verslaving als een uiting van dieperliggende problematische ervaringen, wat zich manifesteert in een “overmaat” aan genot (alcohol, drugs, eten, seks, etc.) die uiteindelijk destructief gaat werken.

Maar ook een moeilijke familiale situatie, trauma’s of een aaneenschakeling van traumatische situaties, met onder meer omstandigheden als rouw, scheiding, ontslag, burn out, faillissement, een gevoel voortdurend te falen of “niet goed genoeg te zijn”, … kunnen via psychoanalytische therapie aangepakt worden.

Op die manier krijg je vanuit je persoonlijke geschiedenis een beter inzicht in je functioneren, aangezien er dieper wordt ingegaan op hoe je door je eigen geschiedenis gevormd bent. Mijn ruim twintig jaar ervaring met psychoanalytische therapie heeft mij in de overtuiging gesterkt dat het kunnen spreken en gehoord worden een helende werking heeft op het hele individu.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heb jij een verslaving?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!