NIEUWS

Partners van seksverslaafden in de kijker

Het zijn vaak de partners die de eerste stap zetten om de vraag naar hulp. De wijze waarop zij worden opgevangen is cruciaal. De ontdekking slaagt voor velen in als een bom en voelt voor de meesten aan als een trauma (schock, ongeloof, woede, verdriet…). Een vraag die dikwijls wordt gesteld is of de relatie nog levensvatbaar kan zijn. Een cruciale factor hierbij is of men “de morele kaart” trekt of men de onderliggende oorzaken kan erkennen. Voor  sommige seksverslaafden, hoe gek het ook mag klinken voelt de ontdekking aan als een bevrijding, een eerste stap naar herstel.

Gekwetste vrouw treurt terwijl partner met sexverslaving wegstapt.

Zoals bij alle verslavingen is ontkenning het grootste obstakel naar herstel. Acceptatie van de realiteit en beseffen dat het leven niet meer hetzelfde zal zijn is het begin van een nieuw hoofdstuk in iemands leven. 

Het zijn vaak de partners die het gedrag (dat het daglicht niet mag zien) ontdekken.  Vaak is het maar het tipje van de ijsberg maar het schip is ondertussen al  zwaar gehavend.  Een reflex van de partners is vaak dat ze alles willen weten en gaan graven, soms vrij dwangmatig. Daarom gaat er zeker in het begin van het proces veel aandacht naar de openbaarmaking.

De competentie van de therapeut komt hier duidelijk op de voorgrond en moet met verschillende facetten rekening houden.  Naast de risico’s en schadebeperking  tav de onmiddelijke omgeving, is het van belang dat de therapeut zich bewust is van de impact van de openbaarmaking voor zowel de client als de partner. Je begeleid hen op dat moment dan ook in de donkerste plaatsen.

Tijd is een kostbaar gegeven als het gaat over het herstel van een sexverslaving. Vertrouwen zegt men: gaat te paard en komt te voet. Het is belangrijk om de schade te beperken en een persoonlijk hersteltraject te voorzien voor beiden. 

Los van de goede timing is het uitwerken van een herstelplan, een noodzakelijke handvat, alsook een houvast. Binnen de relatie mogen we niet voorbijgaan aan het mogelijk bestaan van co-dependency, de rollen (dramadriehoek) en dynamieken die spelen.

Pas op lange termijn kan het vertrouwen terug groeien, of niet.

Zelfs als  de relatie eindigt is het van belang om ervoor te zorgen dat beiden  niet als ronddobberende schipbreukelingen door het leven gaan. In deze situatie is het de uitdaging het verlies te accepteren, door de pijn te gaan en uiteindelijk in nieuwe relaties te investeren.

Sleutelwoorden m.b.t seksverslaving zijn “schaamte” en of “schuld”. De meest effectieve manier om hiermee om te gaan is je verhaal te kunnen delen. Daarom zijn we naast de individuele ondersteuning, ook een groep gestart voor partners. 

Praten in groep is erg krachtig. Ze vinden er herkenning, erkenning en  ervaren dat ze niet alleen staan in deze moeilijke situatie. Er kan gedeeld worden wat elders niet mogelijk is of misbegrepen wordt.

Koppel waarvan een partner een seksverslaving heeft, knuffelt als symbool van verzoening.

Daarom zijn we naast de individuele ondersteuning, ook een groep gestart voor partners. Praten in groep is erg krachtig. Ze vinden er herkenning, erkenning en  ervaren dat ze niet alleen staan in deze moeilijke situatie. Er kan gedeeld worden wat elders niet mogelijk is of misbegrepen wordt.

De groepsbijeenkomsten zorgen er ook voor dat men niet verder wegzakt in een isolement. Men kan er inzichten verwachten over seksverslaving, krijgen handvatten mee hoe ermee om te gaan en te leren goed voor zichzelf te zorgen.

Een steunnetwerk is belangrijk voor het eigen herstel.

(De partnergroep vindt om de 2 weken plaats op vrijdagavond van 19.00u-20.30u)

Meer informatie vind je op onze pagina over partnerhulp bij seksverslaafden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heb jij een verslaving?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!