GETUIGENISSEN

JONAS, 41 JAAR, GAMEVERSLAVING  ​

Hoe lang kampte je al met een verslavingsprobleem en wanneer besloot je daar iets aan te doen? 

Ik was 22 jaar lang verslaafd en ben pas tot inzicht gekomen toen de dingen rondom mij door mijn verslaving verkeerd begonnen te gaan. Toen ik 19 was stopte ik met mijn studies. Niet door het gamen, maar door mijn ADHD-aandoening. Ik ben dan gestart als verkoper op de baan, waar er weinig controle was en ik veel vrijheid had. Daardoor ging ik meer gamen. Ik geraakte er gemakkelijk mee weg. Tot 16 uur per dag gamede ik. Ik had wel schijnbaar alles nog onder controle. Mijn omgeving, uitgezonderd mijn gezin, wist niet dat ik een verslaving had. En toen stelde mijn vrouw mij voor de keuze: het was of in behandeling gaan of scheiden. Ik heb toen voor het eerste gekozen, al heeft dat een scheiding achteraf jammer genoeg niet kunnen voorkomen.   

Wat waren je verwachtingen toen je Nova Vida Recovery contacteerde. Werden de verwachtingen ingelost? 

Mijn verwachtingen waren laag. Ik vond het zelfs geldverspilling, want ik deed het enkel om mijn vrouw te plezieren. Ik kwam via Nova Vida Recovery terecht in een gespecialiseerd centrum in Portugal. Pas daar ben ik tot inzicht gekomen. Enerzijds doordat ik in contact kwam met andere mensen met verslavingen en aldus besefte dat ik veel gemeen had, en anderzijds door de inzet van het professioneel team daar.   

De vraag is niet: “Ben je verslaafd?”, maar: “Ben je gelukkig?” “Ben je de doelen aan het bereiken die je vooropstelt?”. Telkens moest ik volmondig “neen” antwoorden. Toen het team de vraag stelde of ik dat zou willen veranderen, was de klik gemaakt. Gamen kwam vanaf dan op de tweede plaats.  

Hoe heb je de behandeling bij Nova Vida Recovery ervaren? 

Ik had er aanvankelijk weinig geloof in dat Nova Vida Recovery mij zou kunnen afhelpen van de problemen waarmee ik worstelde. Ik was dan ook weinig gemotiveerd om in een behandelingstraject te stappen. Mijn verblijf in Portugal duurde 1 maand. Vervolgens startte het ambulant nazorgtraject, waar ik nu sinds 8 maanden aan deelneem. Nova Vida Recovery heeft me echt positief verrast. Ik heb geleerd te praten over mijn problemen in plaats van ervan weg te vluchten in het gamen. Het doet deugd om te spreken met iemand die geen oordeel heeft.   

Wat heeft je herstel je opgeleverd? 

Inzicht in mijn eigen probleem en de mogelijkheid om het aan te pakken. En mij aan het traject te houden… dit wil zeggen: alle meetings met psychologen en peersvolgen, en veel lezen over de problematiek. Herstel is zeker niet altijd rozengeur en maneschijn.  Maar ik heb nu wel weer meer zin in het leven en meer interesse in de mensen om mij heen. Ik heb er weer plezier in om tijd door te brengen met mijn kinderen. Zelfs die interesse was ik kwijt geraakt. Het is nog altijd moeilijk om niet te gamen, maar door de praatgroepen besef ik dat een verslaving stoppen niet gelijk staat aan een knop omdraaien. Het is een traject dat je toelaat om stilaan weer je plaats in te nemen in de maatschappij. Er is nu licht aan het einde van de tunnel, daarvoor was er geen licht meer, alleen maar tunnel.  

Welk advies zou je aan anderen geven die kampen met een verslavingsprobleem? 

Je bent niet alleen. Om te herstellen heb je hulp nodig van buitenaf. Gebruik die hulp.  

Heb jij een verslaving?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!