WERK

verslaving

WAT IS WERKVERSLAVING?

Werkverslaving en burn-out worden vaak op één hoop gegooid. Het is evenwel niet hetzelfde. Meer over burn-out lees je hier. Een burn-out kan wel het gevolg zijn van een werkverslaving. Bij een werkverslaving is iemand voortdurend obsessief bezig met zijn werk. Hij doet dit omwille van een negatieve motivatie en innerlijke drang. Het gevoel van ‘moeten’ werken overheerst bij de werkverslaafde. Dit in tegenstelling tot de gepassioneerde werker die voldoening haalt uit zijn werk. 

Het gaat dus niet om hoeveel iemand werkt, het gaat om de drang die iemand voelt om steeds meer te werken. Niettegenstaande de negatieve consequenties zoals bv. verlies van een relatie, burn-out… kan het gedrag niet gestopt worden. Er is duidelijk sprake van controleverlies.

Een werkverslaving is chronisch en progressief. Er gaat steeds meer tijd naar het werk, en dit ten koste van tijd voor familie, vrienden en andere activiteiten. Werkverslaving neemt de laatste jaren in omvang steeds meer toe. Volgens onderzoekers spelen nieuwe technologieën, globalisering en het vervagen van grenzen tussen privé en werk een belangrijke rol.

Voor de meeste werkverslaafden is werkverslaving een vlucht, weg van de realiteit en van negatieve emoties. Overmatig werken kan soms ook te maken hebben met onderliggende trauma’s of angsten b.v. angst om te falen, niet te voldoen, angst voor ontslag… Onderliggende motieven, zoals gezien worden en bevestiging krijgen, kunnen deze verslaving uitlokken en in stand houden. 

Vermoeide haan achter bureau die nota's neemt. Ogen vallen toe, sigaar in de mond. Beeld van een workaholic die alle passie tot werken verloren heeft.

WANNEER HEB IK EEN WERKVERSLAVING?

Dame alleen, op sofa met laptop op schoot terwijl aan het schrijven met pen en papier. Suggereert drang tot werken 24/7 in isolement,

Een werkverslaving heeft vaak verregaande gevolgen op sociaal vlak en voor het gezin. Vrienden haken af omdat je geen tijd voor hen maakt of hen het gevoel geeft niet belangrijk te zijn voor jou. Ook het gezin komt vaak op de laatste plaats, waardoor er nog weinig activiteiten samen worden gedaan. De werkverslaafde komt in een isolement, verliest structuur en regelmaat, verwaarloost zijn gezondheid. 

Herken je je daarin? 

Nova Vida Recovery biedt een test aan.

Deze test is gebaseerd op de werkverslavingsschaal van Bergen en is ontwikkeld door Noorse en Britse onderzoekers.

De test meet de zeven belangrijkste kenmerken van een werkverslaving. Deze test is niet bedoeld om een diagnose door een arts of een deskundige te vervangen, maar geeft wel een goede indicatie. Indien het resultaat zorgwekkend is, zoek dan hulp. Ook als je je gewoon zorgen maakt over je werkgedrag kan je ons altijd contacteren.

HULP BIJ WERKVERSLAVING

Vaak duurt het een hele tijd vooraleer de werkverslaafde het probleem erkent en hulp zoekt. Dit wordt nog eens bemoeilijkt door het feit dat vele bedrijven dit probleem niet onderkennen en zelfs mee in de hand werken door de hoge eisen die ze stellenMen is immers meer gebaat bij een werknemer die hard werkt. Bedrijven maken zich pas zorgen op het moment dat werknemers in een burn-out of depressie terecht komen. 

Er bestaan diverse instanties die je hulp kunnen bieden. Ook bij ons kan je terecht. Met onze uitgebreide expertise inzake gedragsverslavingen en onze persoonlijke aanpak, is de kans op genezing bij ons maximaal. Aarzel niet als je worstelt met twijfels.

Heb jij een verslaving?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!