KOOP​

verslaving

WAT IS KOOPVERSLAVING?

De meeste mensen kopen wel eens iets wat ze niet onmiddellijk nodig hebben of geven met momenten meer geld uit dan nodig of voorzien is.

Men spreekt echter van een koopverslaving of compulsief koopgedrag wanneer de drang om te kopen quasi permanent aanwezig is en men obsessief bezig is met zaken te kopen. Ofschoon dit in de meeste gevallen zorgt voor financiële problemen, blijft men toch doorgaan.

Koopverslaving, ook wel oniomani genoemd, ontwikkelt zich meestal in de leeftijdscategorie van 17j. tot 30j. en wordt vaak pas in een latere periode duidelijk.

Doorgaans is het de onmiddellijke omgeving die het probleem als eerste signaleert. 

Winkelkar in miniatuur is volgeladen met pakjes, en staat naast laptop op bureau. Online kopen is mogelijk 24/7 en is daarom heel verleidelijk.

TYPES VAN KOOPVERSLAAFDEN

FUNSHOPPERS / KOOPJESJAGERS

Deze personen worden getriggerd door het versterken van het plezier dat ze beleven aan het kopen. Het kopen compenseert een niet optimale dopaminespiegel. Dopamine is het hormoon in onze hersenen dat ons een gelukzalig gevoel geeft. Het heeft een opwekkend effect.  

TROOSTKOPERS

Door te kopen hoopt men op een beter gevoel. Men zoekt een duidelijke compensatie voor onprettige zaken die men in het dagdagelijks leven ervaart. 

FANATIEKE KOPERS

De fanatieke koper is uit op “bezit”. Fanatieke kopers kopen heel bewust grote hoeveelheden van dezelfde producten. Het zijn vaak verzamelaars van kostbare zaken.

DWANGMATIGE KOPERS

Er bestaat een onvermogen om aan de impulsen van kopen te weerstaan. Een serotoninetekort zou hier o.a. mede aan de basis kunnen liggen. Serotonine heeft een kalmerend effect. Vrouwen hebben vaker last van een serotonine tekort dan mannen.  

Zowel mannen als vrouwen kunnen een shopverslaving ontwikkelen. Het verschil zit hem dan meer in het soort zaken die worden aangekocht. 

Een koopverslaving is vaak een uitweg om minder met bepaalde onprettige ervaringen geconfronteerd te worden of een manier om het innerlijke zelfbeeld op te krikken. Gevoelens van somberheid, verveling, frustratie kunnen even afnemen in de voorbereidingsfase naar aankoop, tijdens of na aankoop. Het effect is meestal van korte duur. Bij ongeveer 8% van de Belgische bevolking is er sprake van een koopverslaving. 

Belangrijke elementen die zeker meespelen zijn het oneindig aanbod van allerlei zaken, de beschikbaarheid, het online-winkelen, winkelcentra en de vaak te gemakkelijke toegang tot kredietkaarten. 

WANNEER HEB IK EEN KOOPVERSLAVING?

Getekende hersenen met knooppunten en stralen die oplichten; hand vangt hersenen op. Symbool voor de impulsstoornis van een shopverslaving.

Hoe komt het dat de ene persoon geen probleem heeft om zijn koopgedrag onder controle te houden en een andere persoon er zich volledig in verliest? 

Er zijn geen sluitende antwoorden of verklaringen maar wel een aantal opvallende elementen. Het beloningssysteem kan bij bepaalde personen getriggerd worden door het idee zaken te kopen of daadwerkelijk over te gaan tot een aankoop. Zo zou ook hier serotonine een belangrijke rol spelen betreffende het ontwikkelen van een verslaving. 

De controle die men verliest bij een shopverslaving kan gezien worden als een impulsstoornis waarbij men ook kan spreken van een bepaalde afhankelijkheid. Gaandeweg is men meer en meer bezig met obsessief kopen. 

Ben je obsessioneel bezig met kopen? Denk je bijna voortdurend aan dingen die je wil kopen en koop je geregeld zaken die je niet nodig hebt? Koop je bovendien meer dan je je financieel kan veroorloven en bezorgt het je spanning en opwinding wanneer je koopt? Dan heb je mogelijk een probleem.  Nova Vida Recovery biedt een test aan. Deze test is geen diagnose maar geeft wel een indicatie. Indien het resultaat zorgwekkend is, zoek dan hulp. Maar ook als je je gewoon zorgen maakt over je koopgedrag mag je ons altijd contacteren. 

HULP BIJ KOOPVERSLAVING

Ontwennen van een koopverslaving is niet evident: kopen en boodschappen behoren immers tot het dagelijkse leven. 

Zoals bij elke verslaving: je staat er niet alleen voor. Er zijn diverse vormen van hulpverlening mogelijk. Nova Vida Recovery wil je hierbij graag begeleiden. Als je bereid bent om aan jezelf te werken, dan zijn je slaagkansen op herstel bij ons maximaal. Aarzel niet contact op te nemen als je met vragen of twijfels zit. Ook je familie en naasten zijn welkom bij ons. Onze experten zijn bereikbaar voor jou iedere dag van de week. 


Leestips

Shoppen – C. Karsten 

Afkicken voor shopaholics – C. Karsten 

Heb jij een verslaving?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!