INTEGRATIEVE GEDRAGSTHERAPIE​

Integratief verwijst naar de integratie van lichaam en geest. Bij de gespreksvoering van integratieve therapie wordt er stilgestaan, zowel bij gedachten als bij de lichamelijke en emotionele beleving. Dit wordt gezien als een belangrijke ingangspoort om tot verandering te kunnen komen. Het ervaren van gevoelens in plaats van enkel te spreken over, is daarbij van belang om gevoelens zoals angst, woede, verdriet, schuldgevoelens enz. op een goede manier te kunnen verwerken. Verslavingen komen namelijk vaak voort uit moeilijkheden om je emoties op een goede manier te kunnen controleren en reguleren. 

Integratieve psychotherapie kan hierbij helpen en biedt een gezondere coping-strategie aan, waardoor je minder de nood zal voelen om te vluchten in een bepaald middel of gedrag. Wie bovendien houdt van een meer directieve aanpak, kan gebaat zijn bij meer actieve methodieken zoals psychodrama, waarbij de ‘actie’ wordt ingezet i.p.v. enkel het spreken. 

Integratieve therapie combineert een cognitief gedragstherapeutische en experimentele aanpak, met inzichten uit de systeemtherapeutische en psychoanalytische stroming. Ook kunnen bepaalde meditatie- en mindfulness methodieken in de therapie worden ingezet.   

25 verschillende gezichtsemoties uitgedrukt door dezelfde jonge dame. Integratieve gedragstherapie focust naast de ratio ook op de emotionele beleving.

Heb jij een verslaving?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!